Maak je deelnemers blij met inspirerende e-learning

Inspirerende e-learning

Als instructional designer maak je het ook vast wel eens mee: de door jou ontwikkelde e-learning valt minder in de smaak bij de deelnemers dan je had verwacht. Daarom delen we in dit artikel 5 waardevolle tips die instructional designers helpen bij het maken van inspirerende e-learning.

Waar loop je als Instructional Designer tegenaan?

Zoek je een uitdagende, creatieve functie op HBO-
niveau waarbij je mensen iets leert op een moderne manier?
Word dan Instructional Designer!

Schrijf je nu in voor het
Instructional Design Mastery Program
Scrijf je in

E-learning wordt inmiddels al decennia lang toegepast. En de huidige technische mogelijkheden zijn ongekend. Je zou verwachten dat het niveau van de e-learning en de mate waarin die het gewenste leereffect heeft, daar gelijke tred mee heeft gehouden. Toch zien we helaas nog veel saaie elearning voorbij komen die van leren een verplicht nummer maakt in plaats van een inspirerende leerervaring waar de deelnemers zonder motivatie van buitenaf graag aan deelnemen.

Hoe komt dat?

Een van de redenen is dat bedrijven die hun offline programma’s willen omzetten naar een digitale variant, niet altijd voldoende kennis en ervaring hebben met de mogelijkheden van digitale didactiek en tools. Je ziet vaak dat medewerkers die expert zijn op een bepaald gebied, worden ingezet om e-learning te ontwikkelen. Zonder dat ze de kennis en vaardigheid hebben om dat echt goed te doen. Natuurlijk doe jij, als instructional designer, dat beter. Maar wat als je zelf ook nog niet veel ervaring hebt?

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn veel aspecten die een rol spelen bij het maken van inspirerende e-learning. Zoals bij elke training is het cruciaal om te weten wie de doelgroep is, wat (gemiddeld) hun leerstijl is, welke onderwerpen aan bod moeten komen en wat het uiteindelijke leerdoel is. Tot zover wijkt het niet af van een live training. Maar juist e-learning geeft zoveel meer mogelijkheden voor de deelnemers. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt meenemen bij je volgende project!

1. Interactieve Elementen

Vooral bij e-learning kun je de cursisten interactief laten werken. Voeg quizzes, polls of discussieforums toe om de betrokkenheid te vergroten. Dit maakt de training niet alleen leuk, maar bevordert ook het leerproces.

2. Personaliseer de Leerervaring

Bij het gebruik van de juiste tools, kun je de leerervaring personaliseren. Dat betekent b.v. dat je een deelnemer die meer tijd nodig heeft, extra oefeningen geeft, of meer theoretische achtergrond. De gevorderde deelnemer, die al bepaalde kennis en vaardigheden heeft, kun je onderdelen laten overslaan of juist verdiepende content bieden. Natuurlijk zul je regelmatig willen meten hoe de stand van zaken is, om deze mogelijkheid in te zetten.

3. Storytelling: Maak het Persoonlijk

Integreer echte voorbeelden en casestudies in je e-learning. Laat zien hoe vaardigheden in de praktijk zijn toegepast voor de vertaalslag naar hun eigen situatie. Als je de doelgroep goed kent, dan is het niet ingewikkeld om casestudies te bedenken die de deelnemers zullen aanspreken. En natuurlijk heb je altijd nog de inhoudsdeskundigen als jij zelf geen praktijk case kunt bedenken. Zij kunnen putten uit jarenlange ervaring met het onderwerp en schudden vaak snel een aantal voorbeelden uit hun mouw.

4. Social Learning

Een van de nadelen van e-learning kan zijn dat de deelnemers zich wat geïsoleerd voelen tijdens het leren. Dat kun je voorkomen door social learning aspecten toe te voegen. Bij een goed online platform (LMS) is social learning al geïntegreerd. Denk aan discussiegroepen en opties voor het samenwerken aan opdrachten. Samen leren is meestal effectiever dan alleen.

5. Voordelen van AI als Ontwikkeltool

Deze laatste tip is voor jou, als creëren van de e-learning.
Maak gebruik van AI tijdens het ontwikkeltraject. Het versnelt niet alleen de ontwikkeling, maar optimaliseert ook de personalisatie van de leerervaring. Je kunt AI bijvoorbeeld inzetten voor het maken van tekst, presentaties, afbeeldingen, video’s en voice-overs. Allemaal tijdrovende taken, die enorm versneld worden door de geschikte AI-tools te gebruiken.

In ons (virtuele) Instructional Design Mastery Program, leer je niet alleen alle theorie en vaardigheden om hoog kwalitatieve e-learning modules te maken, maar ook hoe je AI-tools inzet om dat proces enorm te versnellen.

Scroll naar boven