Instructional Designer, of e-learning ontwikkelaar, is een functie die steeds meer wordt gevraagd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de toenemende rol van online leren. “Vroeger” (=een jaar of 5 geleden) werd e-learning in sommige branches nog gezien als een minder effectieve werkvorm. We hoorden regelmatig uitspraken als “dat willen onze klanten niet” en “binnen ons vakgebied kunnen we de kennis alleen maar live overbrengen”.
Totdat…… we in het Corona-tijdperk van het ene op het andere moment allemaal gedwongen werden om nieuwe wegen te bewandelen. En veel van degenen die eerst zo hard riepen dat e-learning voor hen niet werkte, waren in één keer helemaal óm.
E-learning is niet meer weg te denken als effectieve werkvorm. De techniek maakt dat (bijna) álles mogelijk is. En sinds AI mainstream is geworden, kunnen Instructional Designers een stuk sneller content ontwikkelen.
Het werk van een instructional designer omvat vele facetten
Daarbij maakt het veel uit of je b.v. in dienst bent van een grote organisatie die een eigen ontwikkelafdeling heeft, of dat je als zelfstandig professional de vrijheid van het freelancen ambieert.
Een inkijkje in het leven van een freelance instructional designer
Om je een idee te geven hoe een gemiddelde dag (als die al bestaat) van een instructional designer er uit ziet, geef ik graag het woord aan Sandra. Zij was jarenlang HR medewerker met een goede baan, maar kreeg op een gegeven moment het “is this all there is?” gevoel. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging en wilde meer vrijheid en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
Dit is wat Sandra schrijft:
“Het is 10.00 uur.
In mijn gezellige thuiskantoor, omringd door planten en met een vers kopje koffie in de hand, ga ik aan de slag. Het is alsof ik een kunstenaar ben die met een leeg doek begint. Alles is nog mogelijk. In mijn rugzak heb ik ontwikkelmethoden, leertheorieën en een kakelvers projectplan. En daarnaast natuurlijk een heel gamma aan praktische tools die ik inzet om de e-learning inspirerend en interactief te maken.
Vandaag ben ik bezig met een module over mindfulness op de werkplek. En morgen kan het een training zijn over effectieve communicatievaardigheden. Deze variatie houdt me scherp en zorgt ervoor dat geen enkele dag hetzelfde is.
Voordat ik met de productie aan de slag ga, vraag ik me af welke werkvormen ik ga toepassen in het huidige project. Het draait niet alleen om informatie overbrengen; het gaat erom een ervaring te creëren die beklijft. Interactiviteit is mijn geheime wapen. Quizzes, discussieforums en real-life scenario’s maken leren niet alleen effectief, maar ook plezierig.
En voor dit project haal ik ook wat gamification uit mijn hoge hoed. Dit houdt de lesstof speels en licht en helpt de deelnemers om zichzelf te overtreffen. De training focust op mindfulness, dus daar moeten de oefeningen ook op gericht zijn.
Tijdens lunchtijd
maak ik een lange wandeling met Pedro, mijn labrador. Het is heerlijk weer en ik heb pas om 16.00 uur een afspraak. Dus ik kan lekker de tijd nemen om helemaal op te laden.
s’ Middags
heb ik een virtuele bijeenkomst met de klant. Het mooie van freelancen is de directe interactie met opdrachtgevers en mijn projectteam. In dit geval heeft de opdrachtgever een eigen projectteam samengesteld, waar ik als instructional designer een onderdeel van ben. Samen bespreken we de voortgang, de doelen en de verwachtingen en delen we onze grote en kleine succesjes. Het is echt teamwork, waarbij mijn creativiteit en hun expertise samensmelten om iets buitengewoons te creëren.
Om 18.00 uur wordt het tijd om te stoppen en iets te eten.
Ik ga daarna nog even door. Want ik heb net een nieuwe AI-tool ontdekt die me heel veel tijd kan schelen en die me helpt met mijn creatieve proces. Dat wil ik natuurlijk onderzoeken!
Vlak voor ik naar bed ga
kijk ik nog even wat morgen gaat brengen:
een afspraak met een potentiële klant. Om door te spreken wat haar wensen zijn en welk budget ze ervoor heeft vrijgemaakt. En een sessie met een bestaande klant die een uitbreiding wil op een e-learning die ik een half jaar geleden voor hun organisatie heb gemaakt. Ik weet nu al: morgenvroeg sta ik weer vol enthousiasme op om alle leuke dingen te doen. Volgens mijn eigen agenda. Ik kan niet wachten!”
Spreekt dit scenario jou ook aan?
Weet dan dat wij een opleiding voor je hebben. Daarin leer je alles wat je nodig hebt om direct als instructional designer aan de slag te gaan. Als freelancer of in dienst van een bedrijf of organisatie. En je doet al tijdens de opleiding ervaring op. Klik hier om er alles over te lezen.