Is gecertificeerd Instructional Designer worden iets voor jou?

Instructional Designer

E-Learning is in de huidige tijd onmisbaar geworden. Grote organisaties zetten deze leervorm graag in om snel en flexibel hun bestaande medewerkers bij te scholen en nieuwe medewerkers in te werken (onboarding).

Maar ook kleine bedrijven, zoals zelfstandige trainers, coaches en consultants hebben veel baat bij het digitaliseren van hun diensten. Het stelt hen in staat om hun bedrijf op te schalen zonder dat ze zelf meer uren moeten maken. In een vorig artikel kun je lezen wat je zoal doet als – freelance – instructional designer.

De vraag naar deze professionals is groot en zal steeds meer toenemen. Is dit een optie waar je zelf al eens over hebt nagedacht? Fulltime of parttime? Freelance of in dienst van een bedrijf / organisatie? Welke skills en eigenschappen heb je eigenlijk nodig om succesvol te zijn als Instructional Designer? In het onderstaande overzicht noem ik een aantal punten met praktijkvoorbeelden.

Ben je toe aan een carrière switch of op zoek naar een toekomstbestendige functie?

De inschrijving voor de Vakopleiding E-Learning Specialist is geopend!

1. Weten hoe mensen online leren (digitale didactiek):

  • Waarom is dit belangrijk?
    Omdat online leren heel anders is dan een klassikale live training. Je moet veel meer uit de kast halen om de deelnemers betrokken te houden, ze te inspireren en te weten of ze het leerdoel hebben behaald. Digitale didactiek geeft je handvatten om de online werkvormen te kiezen die het beste passen bij de doelgroep en het onderwerp.
  • Praktijkvoorbeeld:
    Instructional designer Sonja moet een e-learning module maken over de veiligheid bij het gebruik van een bepaalde machine. Ze kan kiezen om dat te doen d.m.v. een digitale handleiding (veel tekst), een diapresentatie met ingesproken uitleg of een interactieve instructievideo. De verkeerde keuze zorgt voor een slecht resultaat en ontevreden cursisten. Gelukkig heeft ze dankzij haar kennis van digitale didactiek een hele reeks aan werkvormen achter de hand en weet ze dat voor de doelgroep van deze training duidelijke instructievideo’s het beste zullen werken.

2. Communicatievaardigheden:

  • Waarom is dit belangrijk?
    Goede communicatie met belanghebbenden is essentieel voor het begrijpen van behoeften en verwachtingen.
  • Praktijkvoorbeeld:
    Frank was helemaal nieuw in dit vak. Hij had nog weinig ervaring en om niet al te dom over te komen, ging hij veel ontbrekende gegevens zelf invullen. Helaas bleek (te laat) dat zijn interpretatie heel erg afweek van het verwachtingspatroon van de opdrachtgever. Die was dan ook helemaal niet tevreden met de opgeleverde content en Frank was genoodzaakt om hele stukken opnieuw te maken!

3. Analytisch denkvermogen:

  • Waarom is dit belangrijk?
    Analytische vaardigheden helpen bij de vertaalslag van leerbehoeften en -doelen naar de opzet van een gestructureerde training. Ook kun je de juiste vragen stellen aan de inhoudsdeskundigen, zodat je zeker weet dat er geen belangrijke onderwerpen worden overgeslagen.
  • Praktijkvoorbeeld:
    Femke, een ervaren instructional designer, kreeg de opdracht voor een ingewikkelde training over de werking van een programma. De training was voorheen altijd live gegeven, maar dat was niet zo effectief gebleken, omdat er achteraf altijd heel veel vragen binnenkwamen bij de helpdesk.
    Omdat Femke goed was opgeleid en al heel wat projecten had uitgevoerd, kon ze de juiste keuzes maken om een beknopte, gestructureerde en hyper-effectieve online training te ontwikkelen. Ze was de perfecte sparring partner voor de inhoudsdeskundigen en samen zijn ze tot een fantastisch resultaat gekomen.
     

4. Affiniteit met digitale tools:

  • Waarom is dit belangrijk?
    Als instructional designer gebruik je allerlei tools: e-learning auteurstools, maar ook presentatietools, videotools, werken met een LMS en niet te vergeten AI.
  • Praktijkvoorbeeld:
    Bij vrijwel elke e-learning module is interactiviteit enorm belangrijk. Rob gebruikt Articulate Storyline (een e-learning auteurstool) om interactieve scenario’s te creëren voor een compliance-training. Dit maakt de training boeiender en effectiever en bovendien sluit de training naadloos aan bij de praktijk. Gelukkig heeft Rob ervaring met deze tool, maar ook met andere auteurstools, video, audio en AI-hulpmiddelen. Op die manier kan hij steeds de beste tool kiezen voor een specifieke situatie.

5. Creativiteit en ontwerpvaardigheden:

  • Waarom is dit belangrijk?
    Creativiteit leidt tot boeiende leerinhoud die de aandacht trekt. Het juiste gebruik van kleuren, lettertypes en vlakverdeling kan een training heel aantrekkelijk maken. Helaas is het omgekeerde ook het geval.
  • Praktijkvoorbeeld:
    Bij een training over de procedures in een groot bedrijf was een e-learning gemaakt door een van de eigen medewerkers. Daarbij was er niet goed nagedacht over kleurgebruik, waardoor bepaalde onderwerpen van de training op het scherm niet goed leesbaar waren voor kleurenblinden. Bij een andere training waren de dia’s helemaal volgepropt, waardoor het er allemaal heel amateuristisch uitzag en niet inspirerend voor de cursisten. Als goed-opgeleide instructional designer weet je waar je op moet letten en hoe je e-learning er grafisch heel professioneel en aantrekkelijk uitziet.

Dit zijn slechts een paar van de skills en eigenschappen om succesvol te zijn als instructional designer.

Je moet ook verstand hebben van project management, onderhandelen, zelfstandig werken en documenteren, empathie hebben, flexibel zijn en natuurlijk een passie hebben voor leren.

Gelukkig zijn dit vaardigheden en eigenschappen die niet allemaal “aangeboren” hoeven te zijn. Bijna alles is te leren als je gemotiveerd bent en de juiste opleiding volgt.

Bij de Vakopleiding E-Learning Specialist komen al deze aspecten uitvoerig aan bod. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. Je leert van professionals met heel veel vlieguren. Daarmee kun je zelf snel bouwen aan je eigen ervaring. Je sluit de opleiding af met een theorie- en praktijk assessment. Als je slaagt voor deze veelzijdige opleiding, mag je jezelf gecertificeerd Instructional Designer noemen!

Weten of deze opleiding ook voor jou geschikt is?

Plan een afspraak in onze online agenda om daar vrijblijvend over te sparren!

Scroll naar boven