Voor bedrijven

Decentraal e-learning ontwikkelen
binnen je bedrijf of organisatie

Als je binnen je organisatie maatwerk e-learning nodig hebt, dan zijn daar een aantal opties voor:

  • Een eigen e-learning ontwikkelingsafdeling (op centraal niveau)
  • Het ontwikkelen van e-learning uitbesteden aan een externe partij

Beide hebben voor- en nadelen:

Een eigen ontwikkelafdeling met fulltime instructional designers heeft als voordeel dat afdelingen en teams altijd gebruik kunnen maken van de kennis en vaardigheden die al in huis zijn. De ontwikkelafdeling kent de ins en outs van de organisatie en weet precies hoe de eindproducten eruit moeten zien.
Het nadeel is dat het natuurlijk een behoorlijke kostenpost kan zijn als er onvoldoende vraag en dus overcapaciteit is. Als er wel veel vraag is, dan betekent dat voor teams en afdelingen vaak dat er lange wachttijden zijn en minder flexibiliteit. Deze oplossing is alleen zinvol als je een redelijk grote organisatie hebt en veel behoefte aan e-learning content. Voor kleinere bedrijven is dit meestal geen optie.

Uitbesteden aan een externe partij is handig als er veel ad-hoc projecten zijn die niet door een eigen afdeling kunnen worden uitgevoerd. Maar ook daar kleven een aantal nadelen aan:

Behalve dat het (veel) duurder is om een extern bureau in te huren, is de doorlooptijd vaak langer en liggen fouten op de loer door communicatieproblemen. En wat gebeurt er als er b.v. 1 of 2 jaar later een paar kleine wijzigingen moeten worden aangebracht in de e-learning modules? Het gebeurt regelmatig dat er onvoldoende tijd is besteed aan goede documentatie en dat degene die de e-learning oorspronkelijk gemaakt heeft, al niet meer werkt bij het externe bureau.

Er is nog een andere mogelijkheid

Decentraal e-learning ontwikkelen

Deze oplossing is uitermate geschikt voor organisaties van elke omvang: van kleine MKB tot multinational. Met decentraal e-learning ontwikkelen bedoelen we dat er per afdeling of team een of meerdere medewerkers beschikbaar zijn die (geheel of gedeeltelijk) tijd kunnen vrijmaken voor het maken van korte e-learning modules. We hebben het dan over e-learning die niet altijd  organisatie-breed ingezet hoeft te worden.

In de onderstaande video leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat:

Scroll naar boven