Waarom e-learning minder kost dan klassikale training 

Geld besparen met e-learning

E-learning is een steeds populairdere manier van leren binnen organisaties. Het is niet alleen flexibeler en gemakkelijker toegankelijk, maar het is ook nog eens aanzienlijk goedkoper dan traditionele klassikale trainingen. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende redenen waarom e-learning minder kost dan klassikale training voor bedrijven en non-profit organisaties.

1. Lagere kosten voor locaties en catering

Ben je toe aan een carrière switch of op zoek naar een toekomstbestendige functie?

De inschrijving voor de Vakopleiding E-Learning Specialist is geopend!

Een van de belangrijkste redenen waarom e-learning minder kost dan klassikale training is dat er geen kosten zijn voor de opzet en het onderhoud van een leslocatie. Bij klassikale trainingen moet je rekening houden met de kosten van de ruimte, apparatuur en materialen, zoals stoelen, tafels, whiteboards en schrijfgerei. Ook worden er standaard koffie, thee , frisdranken en vaak ook lunches aangeboden als onderdeel van de training. Dat kan aardig in de papieren lopen. Door gebruik te maken van e-learning vallen al deze kosten weg.

2. Geen drukkosten

Omdat er geen syllabus of lesboeken worden gebruikt, hoeven deze ook niet geprint te worden. Dat scheelt enorm in de kosten van papier en inkt (toner). Ook de printers zelf gaan langer mee omdat ze minder gebruikt worden. En als er toch hand-outs worden geleverd via het e-learning platform, dan zal elke deelnemer zelf de keuze kunnen maken om deze wel of niet te printen

3. Geen reiskosten (en reistijd!)

Een ander groot voordeel van e-learning is dat er geen reiskosten zijn. Bij klassikale trainingen moeten deelnemers vaak reizen om naar de trainingslocatie te komen. Dit kan niet alleen duur zijn, maar ook tijdrovend en vermoeiend. Met e-learning kunnen deelnemers de training volgen vanuit eigen huis of kantoor. Dit bespaart niet alleen reiskosten, maar ook kostbare tijd.

4. Flexibiliteit en schaalbaarheid

E-learning biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid dan klassikale trainingen. Bij klassikale trainingen is er meestal een maximum aan het aantal deelnemers in de groep. En als er wel behoefte is aan training, maar er zijn niet voldoende deelnemers om een groep mee te vormen, dan kan de training meestal niet op dat moment doorgaan. Met e-learning kan de training altijd doorgaan, ook voor één individuele deelnemer en kan er gemakkelijk worden opgeschaald om aan de behoeften van meer deelnemers te voldoen. Dit betekent: meer controle over de kosten van e-learning en meer flexibiliteit.

5. Minder verloren productiviteit

Een van de nadelen van klassikale trainingen is dat medewerkers vaak tijd moeten vrijmaken van hun werk om de training bij te wonen. Dit kan leiden tot verloren productiviteit en hogere kosten voor de organisatie. Ook het plannen van de groepen is niet altijd even gemakkelijk. Het is bijvoorbeeld niet altijd wenselijk dat alle medewerkers van een bepaalde afdeling worden ingeroosterd voor een training. Met e-learning kunnen medewerkers de training volgen op momenten die voor hen en voor de afdeling het meest geschikt zijn, waardoor ze minder tijd hoeven vrij te maken van hun werk. Dit kan leiden tot minder verloren productiviteit en minder kosten voor de organisatie.

Samenvatting

De financiële voordelen van e-learning ten opzichte van klassikale training zijn duidelijk.
E-learning is niet alleen flexibeler en gemakkelijker toegankelijk, maar het is ook aanzienlijk goedkoper dan traditionele klassikale trainingen. Door gebruik te maken van e-learning kunnen organisaties kosten besparen op infrastructuur, reiskosten, catering en accommodatie, verloren productiviteit en nog veel meer.

Voor HR-medewerkers en medewerkers van L&D afdelingen van middelgrote bedrijven en non-profit organisaties is het belangrijk om te beseffen dat e-learning niet alleen voordeliger is, maar ook meer flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. Door te investeren in e-learning kunnen organisaties hun medewerkers beter ondersteunen en hun competenties en vaardigheden verbeteren, terwijl er tegelijkertijd kosten worden bespaard en efficiency wordt vergroot.

Als je op zoek bent naar manieren om de efficiëntie en effectiviteit van trainingsprogramma’s te verbeteren, overweeg dan om (geheel of gedeeltelijk) over te stappen op e-learning. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en tools kun je je medewerkers de flexibiliteit en schaalbaarheid bieden die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien in hun carrière, bespaar je kosten en til je je trainingsprogramma’s naar een hoger niveau.

Scroll naar boven