We leven in een tijdperk waarin technologie de manier waarop we leren en lesgeven revolutionair verandert. Als instructional designer weet je hoe belangrijk het is om bij te blijven met de nieuwste tools en technieken om je cursussen aantrekkelijk en effectief te maken. Om mooie e-learning te kunnen maken, zul je als instructional designer te maken krijgen met het creëren en aanpassen van afbeeldingen, video, audio en natuurlijk tekst. In dit artikel deel ik een aantal tools die je kunt gebruiken om je e-learning cursussen naar een hoger niveau te tillen. Als je er handig in bent, dan zal dat de ontwikkeltijd aanzienlijk verkorten!
1. Canva
Canva is een gebruiksvriendelijke grafische ontwerp tool die je kunt inzetten om visueel aantrekkelijke presentaties, infographics en andere leermaterialen te maken. Met duizenden sjablonen en een intuïtieve drag-and-drop interface, kun je snel professionele ontwerpen maken zonder dat je een grafisch ontwerper hoeft te zijn
- Afbeeldingen: Van oorsprong is Canva ontwikkeld voor het creëren en bewerken van afbeeldingen. Het biedt een aantal geautomatiseerde functies waarmee je snel en effectief wijzigingen kunt aanbrengen.
- Video: Sinds kort kun je in Canva ook video’s maken en editen. Hoewel het (nog) minder mogelijkheden heeft dan b.v. Camtasia (zie verder), is het zeker de moeite waard om er mee te leren werken.
Waarom zou je het gebruiken?
Canva is heel eenvoudig in het gebruik en je hebt het dan ook snel onder de knie. In tegenstelling tot andere programma’s, zoals Adobe Photoshop b.v., dat meer specialistische functies heeft, maar lastiger om onder de knie te krijgen.
2. PowerPoint
De basis van veel e-learning auteurstools bestaat uit dia’s. Met PowerPoint is veel meer mogelijk dan je denkt. Wij zien helaas nog veel studenten binnen onze opleidingen die niet verder komen dan basic opsommingslijsten met veel tekst. Met PowerPoint kun je echter prachtige presentaties maken, die de elearning lesstof heel goed verhelderen.
- Onbekende functies: Veel professionals hebben ooit, in een ver verleden op school de basis leren kennen van PowerPoint. En dat is voldoende voor eenvoudige presentaties. Voor e-learning komt er heel wat meer om de hoek kijken. Gelukkig is PowerPoint een enorm gevarieerd programma ….. als je het weet te gebruiken.
- Integreren: Een van de voordelen van PowerPoint is dat je auteurstools als Articulate Storyline kunt integreren binnen PowerPoint. Dat maakt het creëren van e-learning nog eenvoudiger.
Waarom zou je het gebruiken?
Bijna iedereen heeft wel basisvaardigheden m.b.t. PowerPoint. Het is dus vrij eenvoudig om de meer uitgebreide, grafische, mogelijkheden te leren kennen en toe te passen.
Doordat je je PowerPoint dia’s in bijna iedere auteurstool kunt importeren, wordt de drempel om e-learning te ontwikkelen nog lager gemaakt en de ontwikkeltijd korter.
3. Articulate 360
Articulate 360 is een van de meest populaire e-learning auteurstools onder instructional designers en dat is niet voor niets. Het biedt een volledige suite aan e-learning tools, waaronder Storyline 360, Rise 360, en Review 360.
- Storyline 360: Hiermee kun je interactieve cursussen bouwen. De interface lijkt op die van PowerPoint, wat het gemakkelijk maakt om mee te beginnen. Met de drag-and-drop interface en uitgebreide mogelijkheden voor animaties en triggers kun je vrijwel elk type interactie creëren.
- Rise 360: Ideaal voor het snel ontwikkelen van responsieve e-learning cursussen. Het is webbased (je hoeft het niet op je eigen PC te installeren) en eenvoudig te gebruiken, zelfs als je weinig technische ervaring hebt.
- Review 360: Een handige tool voor feedback en samenwerking. Hiermee kun je stakeholders uitnodigen om je cursus te bekijken en direct feedback te geven.
Waarom zou je het gebruiken?
Deze set tools maakt het gemakkelijk om boeiende, interactieve content te creëren zonder programmeerervaring. De tools zijn intuïtief en helpen je om sneller kwalitatieve cursussen te ontwikkelen.
4. Camtasia
E-learning kan bijna niet zonder video. Camtasia is een van de beste tools voor het maken van schermopnamen, “talking-head” video’s en diapresentaties. Het is gebruiksvriendelijk en een van de weinige tools waarmee je zowel kunt opnemen als bewerken. De tool evolueert snel en maakt o.a. gebruik van AI voor moeiteloze ondertiteling.
- Screencasting: Neem je scherm op en voeg eenvoudig pijlen, high-lights en andere effecten toe om het leereffect te verhogen.
- Videobewerking: Camtasia biedt uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, zoals het toevoegen van overgangen, effecten en geluid.
Waarom zou je het gebruiken?
Video is een effectief medium voor instructie en demonstratie. Met Camtasia maak je professionele video’s die je cursisten helpen om de leerstof beter te begrijpen.
5. Vyond
Animatie is een krachtige manier om complexe concepten eenvoudig en visueel aantrekkelijk over te brengen. Vyond is een tool waarmee je eenvoudig animatievideo’s kunt maken voor je e-learning cursussen, zonder dat je een grafisch expert hoeft te zijn.
- Eenvoudig in gebruik: Met de drag-and-drop interface kun je snel personages, rekwisieten en achtergronden kiezen om je verhaal te vertellen.
- Flexibiliteit: Of je nu een korte instructievideo nodig hebt of een uitgebreide animatie, Vyond biedt de flexibiliteit om aan al je behoeften te voldoen.
Waarom zou je het gebruiken?
Animaties kunnen een saaie presentatie omtoveren in een levendige en boeiende ervaring. Met Vyond kun je de inhoud op een visueel aantrekkelijke manier overbrengen, wat nuttig is voor alle deelnemers, maar vooral voor visueel ingestelde cursisten.
6. H5P
H5P is een open-source (gratis) tool waarmee je interactieve content kunt creëren en delen. Het is een geweldige aanvulling op je standaard auteurstools en kan worden geïntegreerd met veel verschillende soorten leerplatformen, zoals Moodle en op WordPress gebaseerde LMS-sen.
- Veel soorten interactiviteit: Van interactieve video’s en presentaties tot quizzes en spelletjes, H5P biedt een breed scala aan mogelijkheden om de deelnemers nog meer te betrekken bij je e-learning.
- Eenvoudig te integreren: H5P-content kan eenvoudig worden ingebed in je bestaande e-learning modules.
Waarom zou je het gebruiken?
Interactieve content verhoogt de betrokkenheid en het leerresultaat. H5P biedt een kosteneffectieve manier om je cursussen te verrijken met interactieve elementen zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten.
7. Artificial Intelligence (AI)
Als er één terrein is dat snelle ontwikkelingen doormaakt, dan is het AI wel. AI werd eind 2023 met ChatGPT voor het eerst beschikbaar voor niet-specialisten, waarna het een enorme en onstuitbare vlucht heeft genomen,
AI is niet één tool, maar bestaat inmiddels uit een hele range aan tools voor vele toepassingen. AI is ideaal om in te zetten bij je contentontwikkeling. Natuurlijk heeft het ook een keerzijde, maar als je het op de juiste manier gebruikt biedt het jou als instructional designer en ook de deelnemers aan je trainingen heel veel mogelijkheden.
- Bij de ontwikkeling: Er zijn tegenwoordig AI functies ingebouwd in bestaande programma’s. Daarnaast is het goed om te kijken naar gespecialiseerde AI-tools om lastige of tijdrovende klussen voor je uit te voeren. Denk aan: voice-over, ondertiteling, talking-head video’s met je eigen avatars, het laten genereren van afbeeldingen, toetsvragen, samenvattingen, hand-outs en nog veel meer.
- In het LMS: Je kunt AI-functionaliteit vaak inbouwen in een LMS. Daarmee kunnen de cursisten vragen stellen over de inhoud van de e-learning of andere AI-acties uitvoeren.
Waarom zou je het gebruiken?
AI levert je heel veel tijdwinst op tijdens het ontwikkelingstraject.
Omdat het enorm snel evolueert is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen. Gelukkig hoef je er niet zelf 24 uur per dag mee bezig te zijn, dat doen wij voor je. In ons membership programma de Online Learning Success Club, krijg je regelmatig nieuwe content over alles wat met e-learning te maken heeft. AI toepassingen verkennen hoort daar natuurlijk ook bij.
Conclusie
Het bijhouden van de nieuwste tools is essentieel voor iedere instructional designer die zijn of haar cursussen up-to-date en boeiend wil houden. De tools die ik hierboven heb besproken zijn slechts een greep uit het brede scala aan mogelijkheden dat beschikbaar is. Door te investeren in de juiste tools kun je je werk efficiënter maken en de leerervaring voor je cursisten verbeteren.
Wil je meer weten over hoe je deze tools effectief inzet in je werk? Plan dan een persoonlijk gesprek met ons om te bekijken of ons Instructional Design Mastery Program iets voor jou is. Samen zorgen we ervoor dat je altijd een stap voor blijft in het snel veranderende landschap van e-learning.
Welke tools zitten er in jouw gereedschapskist bij het ontwikkelen van e-learning? Laat het eens weten in een commentaar hieronder. Wij vinden het altijd fijn om nieuwe tools te leren kennen, dus laat maar horen waar jij enthousiast over bent.