Hoe kan ik een nieuwe medewerker sneller en beter inwerken?

Onboarding

Deze vraag krijgen we regelmatig van onze klanten. Het inwerken van een nieuwe medewerker (ook wel “onboarding” genoemd) kost vaak heel veel tijd. Vooral van medewerkers die eigenlijk met andere zaken bezig moeten zijn. Natuurlijk is niet alles via e-learning op te vangen. Denk aan het persoonlijk kennismaken met de andere medewerkers, een fysieke rondleiding door het kantoor, de eigen werkplek inrichten en nog een aantal zaken. Toch is er heel veel tijdwinst te behalen en kwaliteit te verbeteren in dit proces door het fysieke contact aan te vullen met e-learning.

Hieronder zetten we een paar onderwerpen op een rij die je heel goed via e-learning junt aanbieden. Ook geven we aan wat de voordelen zijn van deze manier van werken.

Goede onderwerpen voor e-learning

Ben je toe aan een carrière switch of op zoek naar een toekomstbestendige functie?

De inschrijving voor de Vakopleiding E-Learning Specialist is geopend!
 1. Bedrijfscultuur
  Via e-learning kun je de bedrijfscultuur op een interactieve en boeiende manier duidelijk maken. Nieuwe medewerkers kunnen de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf op hun eigen tempo leren kennen. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en begrip van de bedrijfscultuur vanaf het begin.
 2. Compliance en regelgeving
  Het is heel belangrijk nieuwe medewerkers zo snel mogelijk bekend te maken met de specifieke regels voor het bedrijf. Door deze kennis via e-learning in het Learning Management Systeem van de organisatie aan te bieden heeft iedereen toegang tot deze informatie (niet alleen voor nieuwe medewerkers) en kan worden bijgehouden wie deze training heeft voltooid.
 3. Veiligheid
  E-learning biedt een uitgelezen kans om medewerkers te trainen op het gebied van veiligheid op het werk. Nieuwe medewerkers kunnen via e-learning-modules leren hoe ze veilig moeten werken, hoe ze om moeten gaan met gevaarlijke stoffen en hoe ze moeten handelen bij noodgevallen. Dit vermindert het risico op ongevallen en zorgt voor een veiligere werkomgeving.
 4. Productkennis
  Tijdens een onboarding training kunnen nieuwe medewerkers snel informatie vinden over de producten en hun eigenschappen. Dit zorgt voor een beter begrip van de producten en de toegevoegde waarde die ze bieden aan de klant.
 5. Informatiesystemen
  Elke organisatie gebruikt meerdere geautomatiseerde systemen. Bijvoorbeeld de financiële administratie, personeelszaken, klantenbeheer, voorraadbeheer enz.
  Door de basis van het gebruik van deze systemen bij het inwerken van nieuwe medewerkers op te nemen, weet je zeker dat de nieuwe medewerkers de systemen snel en met minder fouten kunnen gebruiken.

De voordelen van het aanbieden van onboarding via e-learning zijn onder meer:

 • Flexibiliteit: nieuwe medewerkers kunnen in hun eigen tempo de onboarding-modules doorlopen en op elk moment toegang hebben tot de training.
 • Kostenefficiëntie: doordat je minder bestaande medewerkers hoeft vrij te maken om de nieuwe medewerkers in te werken, wordt een flinke besparing gerealiseerd.
  (Zie ook: Waarom e-learning minder kost…….)
 • Consistentie: e-learning zorgt ervoor dat de training voor alle nieuwe medewerkers gelijk is, waardoor er geen verschillen ontstaan in de kennis die nieuwe medewerkers hebben opgedaan. Bij het inwerken van nieuwe medewerkers via een fysieke briefing, wordt er soms informatie weggelaten of niet altijd dezelfde informatie gedeeld.
 • Toegankelijkheid: de medewerker hoeft niet op een bepaalde dag en tijd op kantoor te zijn om de onboarding te kunnen volgen, wat handig is voor medewerkers die op afstand werken of die veel onderweg zijn.
 • Meetbaarheid: doordat de training in het LMS staat, kun je goed registreren wie welke modules heeft voltooid, wanneer en met welk resultaat.
 • Kennisbehoud: de informatie in de onboarding modules blijft ter beschikking staan van de medewerker, ook als deze al is ingewerkt. Dat maakt het achteraf nakijken van gegevens of
  procedures veel gemakkelijker. Hierdoor wordt de kwaliteit van de hele organisatie groter.

Samenvatting

Een onboarding training via e-learning is een prima keuze om nieuwe medewerkers sneller in te werken. Kostenreductie, kwaliteitsverbetering en flexibiliteit zijn veel voorkomende redenen waarom bedrijven kiezen voor deze manier van werken. Natuurlijk kan een digitale onboarding in de meeste gevallen niet de enige werkwijze zijn. Maar door de juiste keuzes te maken kan het de fysieke onboarding een stuk eenvoudiger maken voor de organisatie.

Scroll naar boven